راهنمای طراحی فرمولاسیون PVC

03 آذر 1400 ساعت 14:09

فرمولاسیون پی وی سی و ترکیبات مهم آن

بسته به نوع محصول برای تولید محصولات پی وی سی، از پی وی سی نوع S یا پی وی سی نوع E در کنار افزودنی‌های نظیر نرم کننده پی وی سی، پایدارکننده پی وی سی، روان کننده پی وی سی، فوم زا، کمک فرآیند پی وی سی، براق کننده، پیگمنت و همچنین اصلاح کننده ضربه پی وی سی استفاده می‌شود. این مواد در نسبت مشخصی توسط میکسرهای بخصوص میکس شده و سپس وارد تجهیزات تولید می‌شود. طراحی فرمولاسیون پی وی سی با اطلاعات تخصصی و به روز سبب کاهش هزینه ضایعات و ارزان تر شدن محصول شد و در نتیجه در طولانی مدت به سود شما خواهد بود.

 

فاکتورهای مهم در طراحی فرمولاسیون پی وی سی

از جمله فاکتورهای مهمی که باید به صورت تخصصی به آن مسلط باشید، موارد ذیل می‌باشد.

1-تنظیم نسبت روان کننده و پایدارکننده حرارتی

2-تنظیم نوع و دوز مصرف کمک فرآیند

3-انتخاب صحیح نوع و دوز مصرف اصلاح کننده ضربه

4-انتخاب نوع نرم کننده و نسبت مصرف نرم کننده‌ها

5-استفاده بهینه از کمک پایدارکننده حرارتی

6-استفاده بهینه از کمک نرم کننده

7-نحوه صحیح ایجاد ترکیب رنگ 

8-اصول صحیح استفاده از فیلرها 

9-آشنایی با انواع افزودنی و گریدهای دقیق آن

 

سایر افزودنی های از جمله مواد بازدارنده شعله- نانو مواد- عوامل فوم زا- آنتی استاتیک و سایر افزودنی و پلیمرهای خاص نیز در فرمولاسیون پی وی سی با توجه به کاربرد مورد نظر استفاده می شوند.

 

اولویت تنظیم افزودنی ها به شکل ذیل می باشد:

انتخاب صحیح پایدار کننده حرارتی

انتخاب صحیح روان کننده ها

انتخاب صحیح کمک فرآیند

 

برای تعیین فرمولاسیون پی وی سی مراحل زیر را باید انجام داد.

 

مرحله اول: تعیین میزان نرم کننده

تعیین کنید پی وی  سی در دسته بندی پی وی سی سخت، نرم و یا نیمه سخت قرار می‌گیرد.

 

مرحله دوم: تعیین شفافیت

قطعه پی وی سی به سه دسته شفاف، نیمه شفاف و مات( یا رنگی) تقسیم بندی می‌شوند. در فرمولاسیون شفاف کربنات کلسیم وجود ندارد. و در مورد فرمولاسیون مات میزان کربنات کلسیم مهم است.

 

مرحله سوم: تعیین کاربرد از نظر بهداشتی یا غیر بهداشتی بودن

در این مرحله تعیین می‌شود که آیا قطعه کاربرد بهداشتی و غذایی دارد یا خیر. در صورت داشتن کاربرد بهداشتی نباید افزودنی پایه فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیم در فرمولاسیون استفاده شود. همچنین نرم کننده‌هایی چون DOP  در تولید محصولات بهداشتی منع شده است.

 

مرحله چهارم: تعیین شرایط جوی مورد نیاز قطعه

در این مرحله تعیین می‌شود که آیا قطعه در محیط خارج از ساختمان استفاده می‌شود یا داخل ساختمان. برای کاربرد خارج از ساختمان استفاده از موادی چون آنتی یو وی و تیتانیم دی اکسید روتایل ضروری می‌باشد.

 

 

 

فرمولاسیون لوله PVC

لوله و اتصالات upvc  یکی از پرکاربرد ترین محصولات ساخته شده از پی وی سی سخت یا UPVC  هستند. لوله و اتصالات UPVC  به شکل گسترده ای برای انتقال آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می‌گیرند. لوله‌های UPVC عمدتا از سایز 0.5 تا 16 اینچ تولید شده که در سایزهایی پایین قابلیت تحمل فشار تا 20 بار را داشته و در سایز بالا عمدتا 10 بار تحمل فشار دارند. لوله پی وی سی برای انتقال آب تا دمای 60 درجه سانتی گراد مناسب بوده و برای انتقال آب گرم مناسب نیست. لوله پی وی سی برای انتقال آب و فاضلاب، سیستم‌های آبیاری، زهکشی، لوله براق و موارد مشابه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

ویژگی مهم لوله‌های پی وی سی

1-غیر سمی بودن: پی وی سی بهداشتی بوده و دارای تاییده FDA  جهت استفاده در کاربردهایی بهداشتی و غذایی است. با این حال باید توجه داشت برخی مواد افزودنی از جمله استابلایزر( پایدارکننده حرارتی) سرب باعث افزایش سمیت پی وی سی می‌شود. و برای کاربردهای بهداشتی توصیه می‌شود از استابلایزر بهداشتی از جمله استابلایزر کلسیم/زینک استفاده شود.

 

2-دوام بالا: لوله پی وی سی دارای دوام بالایی است و قادر است تا 100 سال بدون هیچ مشکلی مورد استفاده قرار گیرد. مقاومت در برابر خوردگی، مواد شیمیایی و مقاومت آب و هوایی سبب شده تا دوام لوله UPVC  بالا باشد.

 

3-قیمت ارزان و نگهداری راحت: لوله و اتصالات پی وی سی سبک هستند و نصب و اجرای آنها راحت است. قیمت این مواد نسبت به کارآیی آنها مناسب بوده و سبب شده به عنوان یک متریال ایده آل در ساختمان سازی محسوب شوند.

4-مقاومت دربرابر اسیدها: لوله UPVC  مقاومت خوبی در برابر اسیدها داشته همچنین این نوع لوله‌ها در برابر باز و سایر مواد خورنده نیز مقاوم هستند.

 

انواع لوله و اتصالات UPVC

لوله و اتصالات پی وی سی شامل انواع مختلفی هستند. لوله سخت، لوله چند لایه، لوله فومیزه، لوله اسپیرال و... از انواع لوله پی وی سی هستند.

هزینه راه اندازی خط تولید لوله  و اتصالات UPVC

قیمت یک خط کامل لوله پی وی سی به ظرفیت تولید، سایز لوله، برند و موارد دیگر بستگی دارد. با این حال می‌توان گفت برای تهیه یک عدد میکسر، یک اکسترودر، قالب و کالیبراتور، جلو خط و برخی تجهیزات جانبی از جمله چیلر حدود 80هزار دلار سرمایه نیاز است. با افزایش ظرفیت تولید و سایز مورد نظر میزان سرمایه مورد نیاز افزایش خواهد یافت.

 

روش تولید لوله پی وی سی:

تولید لوله UPVC  عمدتا با اکستروژن دو مارپیچ غیر همسوگرد کونیکال انجام می‌شود. ( اکسترودر پارالل هم در برخی سایزهای لوله مورد استفاده قرار می‌گیرد.) در فرآیند تولید پی وی سی به همراه افزودنی‌ها که عمدتا شامل پایدارکننده حرارتی، روان کننده، اصلاح کننده ضربه، کمک فرآیند و پیگمنت هستند، در توربو میکسر میکس شده و سپس وارد دستگاه اکسترودر شده و پس از قالبگیری برش داده شده و برای حمل آمده می‌شود.

با وجود سابقه طولانی تولید این لوله‌ها گاها مشاهده شده که برخی تولیدکنندگان با مشکلاتی از جمله شکنندگی، زرد شدن، لکه و خطوط سیاه روی لوله و موارد مشابه مواجه شده اند. اغلب این موارد با تنظیم فرمولاسیون، استفاده از برخی افزودنی‌ها و در صورت لزوم ایجاد تغییرات در خط تولید قابل حل خواهد بود.

فرمولاسیون لوله فاضلابی (سخت) پی وی سی به شکل زیر است:

نوع ماده دوز مصرف به phr
پی وی سی K65-68 100
فیلر 10-30
استابلایزر کلسیم/زینک 2.0-3.5
استئارات کلسیم 0.4-1.0
پارافین وکس 0.6-1.0
پلی اتیلن وکس  0.0-0.6
پلی اتیلن وکس اکسید شده 0.1-0.2

 

فرمولاسیون تولید لوله فاضلابی

به طور کلی این مواد شامل نمک‌های سرب، روان کننده داخلی و خارجی و آنتی اکسیدان هستند که آن ترکیب وان-پک گفته می‌شود. این استابلایزر با پی وی سی، روان کننده، اصلاح کننده ضربه و سایر افزودنی مورد نیاز جهت تولید لوله ترکیب می‌شود.

 

نوع ماده دوز مصرف
پی وی سی با kvalue65 100
کربنات کلسیم 150
استابلایزر po71l 3
اسید استئاریک 0.25
کلسیم استئارات  0.3
پلی اتیلن وکس 0.25
کمک فرآیند آکریلیک 0.2

 

فرمولاسیون اتصالات پی وی سی سخت

فرمولاسیون اتصالات  upvc عمدتا شامل پی وی سی، استابلایزر، وکس، استئارات کلسیم، تیتانیم دی اکسید، کربنات کلسیم، کمک فرآیند و روان کننده داخلی است. قیمت تمام شده برای هر کیلوگرم اتصالات پی وی سی در محدوده 0.7 دلار است که با توجه به نوع فرمولاسیون و میزان کربنات کلسیم متفاوت خواهد بود. در صورتی که کامپاند در کارخانه تهیه شود، حدود 0.1 دلار در هر کیلو صرفه جویی هزینه در پی خواهد داشت. فرمولاسیون اتصالات نسبتا به لوله با توجه به ماهیت فرآیند تزریق پلاستیک عمدتا پیچیده تر بوده و نیاز به اصلاح بیشتری دارد. به طور کلی فرمولاسیون بهینه باید دارای سه ویژگی زیر باشد:

1-با استاندارد محصول سازگار باشد.

2-فرآیند پذیری خوبی داشته باشد.

3-کمترین هزینه را داشته باشد.

 

نمونه فرمولاسیون اتصالات UPVC

 

دوز مصرف به phr نوع ماده
100 پی وی سی
4 استابلایزر
1 کمک فرآیند
0.8 وکس
0.7 استئارات کلسیم
1.2 تیتانیم دی اکسید
7 کربنات کلسیم

 

نکته: بسته به شرایط فرآیند و میزان کربنات کلسیم، دوز مصرف کمک فرآیند و اصلاح کننده ضربه ممکن است تا 3 phr  افزایش یابد.

 

آیا افزایش کربنات کلسیم در فرمولاسیون سبب کاهش قیمت می‌شود؟

کربنات کلسیم ماده ای ارزان قیمت است اما در مقابل سایش سیلندر و مارپیچ را افزایش می‌دهد. افزایش بیش از حد کربنات کلسیم می‌تواند عمر مفید سیلندر و مارپیچ را به نصف کاهش دهد، لذا در طراحی فرمولاسیون باید به این نکته دقت شود که میزان کربنات کلسیم به صورت بهینه انتخاب شود.

فرمولاسیون پروفیل در و پنجره پی وی سی

پروفیل‌های در و پنجره پی وی سی در سال‌های اخیر به عنوان یکی از معروف ترین محصولات ساخته شده از پی وی سی مطرح شده اند. پی وی سی به علت داشتن خواص خوبی از جمله پایداری ابعادی، مقاومت ضربه، دوام بالا، قیمت مناسب نسبت به کارآیی، شکل دهی آسان و ... سبب شده تا به عنوان یک مواد اولیه مناسب برای ساخت در و پنجره مورد استفاده قرار گیرد. همچنین مقاومت بالای در و پنجره UPVC  در برابر آب و رطوبت سبب شده است که این نوع در و پنجره‌ها برای استفاده در محیط‌های مرطوب داخلی از جمله حمام نیز مناسب باشد. در واقع درجایی که بسیاری از متریال ساختمانی از جمله چوب، آلومینیوم و ... با محدودیت اجرا همراه هستند، UPVC  بدون محدودیت قابل اجرا می‌باشد.

 

ویژگی‌های برجسته در و پنجره UPVC

عایق صدا و انرژی

آب بندی بالا

مقاوم در برابر باد و طوفان

جلوگیری از تجمع گرد و غبار

امنیت مناسب به علت استحکام بالا

قابلیت تمیز شوندگی بالا

مقاومت در برابر شعله

زیبایی بالا و انعطاف پذیری در طراحی برای طراحی پنجره‌های گرد، بزرگ و ...

در واقع یکی از مزایا مهم پی وی سی که توانسته است به شکل قابل توجهی جایگزین متریال ساختمانی از جمله چوب و فلز شود، انعطاف پذیری آن در شکل دهی، برش کاری و ابزارکاری آن است.

تاریخچه معرفی پروفیل در و پنجره UPVC

پروفیل در و پنجره UPVC  یکی از محبوب ترین محصولات ساخته شده از پی وی سی است. تبلیغات وسیع برندهای تولید کننده در و پنجره UPVC  در میان مسابقات پر بیننده فوتبال سبب شد تا بسیاری از مردم نام پی وی سی را در و پنجره‌های پی وی سی بشناسند. این محصول برای اولین بار در سال 1959 در آلمان معرفی شد و کمی بعد در انگلیس رواج یافت. در اواسط دهه 1980 گسترش این محصول آنقدر افزایش یافت که 75 درصد از پنجره‌های ساخته شده در انگلیس را به خود اختصاص داد. پس از آن و از حدود سال 2000 پروفیل‌های UPVC  در جهان به شکل قابل توجهی گسترش یافت و در بعضی مناطق توانست به پر تیراژ ترین محصول تولید شده از پی وی سی تبدیل شود.

 

 

نحوه تولید پروفیل در و پنجره UPVC

در و پنجره UPVC  با استفاده از فرآیند اکستروژن تولید می‌شود. نوع اکستروژن مورد استفاده در تولید این پروفیل‌ها عمدتا غیرهمسوگرد پارالل می‌باشد. در این فرآیند ابتدا مواد اولیه و افزودنی‌ها با توربو میکسر میکس شده و سپس وارد سیستم خوراک دهی می‌شود. به علت حساس بودن این محصول بهتر است خوراک دهی اکسترژن با قیف ساده انجام نشود و با استفاده از سیستم دوزینگ اتوماتیک و خوراک دهی اتوماتیک صورت گیرد.

قالب و کالیبراتور در پروفیل در و پنجره UPVC  از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که کوچکترین خطا در قالبگیری این قطعه سبب ایجاد مشکلات در نصب خواهد شد. خنک کاری پروفیل قالبگیری شده نیز باید با دقت انجام شود.

 

سرمایه گذاری مورد نیاز برای تولید پروفیل در و پنجره UPVC

در حدود 40 کارخانه فعال در سطح کشور از تولیدکنندگان این محصول می‌باشد. رقابت با اکثر این تولیدکنندگان نیاز به سرمایه گذاری بیش از 2 میلیون دلار است. بنابراین باید دقت شود اگر چه یک خط تولید پروفیل با سرمایه گذاری 200 تا 300 هزار دلار قابل راه اندازی است اما با توجه با سایر تولیدکنندگان فعال، قبل از شروع تولید باید مطالعه بازار با دقت انجام شود.

 

فرمولاسیون پروفیل در و پنجره UPVC

در فرمولاسیون پروفیل UPVC  انواع استابلایزر حرارتی، اصلاح کننده ضربه، کمک فرآیند و تیتانیوم دی اکسید استفاده می‌شود. استابلایزر حرارتی از جمله مهم ترین مواد اولیه مورد استفاده در این فرمولاسیون است که تنها تعداد محدودی از برندها توانسته اند اعتماد تولیدکنندگان را در این زمینه کسب کنند. اصلاح کننده ضربه مورد استفاده در این پروفیل‌ها نیز عمدتا از برند LG  و گرید IM812 انتخاب می‌شوند، با این حال برخی برندها دیگر نیز کیفیت خوبی در زمینه اصلاح کننده ضربه دارند. تیانیوم دی اکسید مورد استفاده در این محصول از نوع روتایل بوده و عمدتا از گرید 2220   و گرید R105  است.

چرا برای پروفیل UPVC  انتخاب محدودی در انواع گریدها وجود دارد؟

پروفیل در و پنجره UPVC  محصولی حساس است. آزمون‌های سنجش کیفیت آن از جمله آزمون زنون نیاز به مدت زمان و صرف هزینه بالایی است. در نتیجه تولیدکنندگان ترجیح می‌دهند از افزودنی‌ها و مواد اولیه که قبلا امتحان خود را در زمینه پروفیل در و پنجره پس داده اند استفاده نمایند. با این حال در صورت لوزم و استفاده از نظر مشاور و انجام تست‌های کنترل کیفی می‌توان استابلایزر، اصلاح کننده ضربه یا به طور کلی هر گرید افزودنی را در فرمولاسیون جایگزین نمود.

 

رویکرد جدید در تولید پروفیل در و پنجره

از سال 2011 پروفیل‌های در و پنجره به صورت چند محفظه ای وارد بازار شد و پروفیل‌های دو و سه جداره به علت کارایی بالاتر در صرفه جویی انرژی و عایق صوتی از محبوبیت بالایی برخودار شد. رفته رفته تکنولوژی ساخت پروفیل در و پنجره گسترش یافت و پلیمرهایی چون PVB  نیز در تولید آن به کاربرد برده شد.

 

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی k64-k68 100
اصلاح کننده ضربه اکریلاتی -CPE 5.0-8.0
دی‌اکسید تیتانیوم  4.0-12.0
فیلر 0.0-4.0
استابلایزر قلع-اکتیل مرکاپتاید 1.5-3.0
استئارات کلسیم 0.3-1.2
پارافین وکس 0.8-1.2
پلی‌اتیلن وکس 0.0-0.2
پلی اتیلن وکس اکسید شده 0.0-0.4

 

 

فرمولاسیون ورق‌های پی وی سی برای فضای باز

ورق پی وی سی یکی از محصولات مهم و پر کاربرد تولید شده از پی وی سی است. فیلم و ورق تا حدی با هم مشابه هستند و در برخی کاربردها با یک نوع فرآیند تولید قابل تولید هستند. عموما به ورق با ضخامت زیر 1 میلی متر فیلم گفته شده و به ضخامت‌های بیشتر ورق گفته می‌شود. ورق پی وی سی در ساختمان سازی، خودروسازی و موارد مشابه کاربرد داشته و فیلم پی وی سی عمدتا در بسته بندی غذا، دارو و بسته بندی محصولات مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. فیلم شرینک و فیلم استرچ از مطرح ترین فیلم‌های تولید شده در صنعت PVC  هستند.

 

فیلم  و ورق پی وی سی چگونه تولید می‌شود؟

فیلم پی وی سی همانند فیلم پلی اتیلن و پلی پروپیلن با فرآیند اکستروژن دمشی قابل تولید است با این حال فرآیند اکستروژن دمشی نسبت به کلندرینک فرآیند کم تر متداولی برای تولید فیلم پی وی سی است. فرآیند کلندرینگ 4 غلتکه فرآیند متداول و محبوبی برای تولید فیلم است که برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ورق پی وی سی با اکستروژن سه غلتکه و یا کلندرینگ قابل تولید است. ماربل شیت یکی از کاربردهای مطرح ورق پی وی سی است که در سال‌های اخیر در کاربردهای ساختمانی محبوب شده است. ورق پی وی سی با ضخامت‌های کم برای کاربردهای دکوراتیو و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ویژگی مهم فیلم و ورق پی وی سی

-شفافیت بالا

-پایداری ابعادی بالا

-قالبگیری راحت

-چاپ پذیری خوب

-امکان تولید در حالت مات و شفاف

-امکان تولید در ضخامت‌های متنوع

 

تفاومت فیلم و ورق سخت و نرم چیست؟

فیلم یا ورق پی وی سی بدون حضور نرم کننده تولید می‌شود. در فیلم و ورق نرم به طور متوسط 40 تا 50 phr  نرم کننده در فرمولاسیون استفاده می‌شود. محصولاتی که در محدوده 10 تا 20 phr  نرم کننده دارند محصولات نیمه سخت گفته می‌شود.

پی وی سی مورد استفاده در تولید فیلم و ورق

فیلم‌های پی وی سی عمدتا از پی وی سی نوع سوسپانسیون تولید می‌شوند. ورق پی وی سی می‌تواند از پی وی سی سوسپانسیون یا پی وی سی خمیر ( امولسیون و میکروسوسپانسیون) تولید شود. به طور مثال بنرهای تولید شده از پی وی سی می‌توانند هم از پی وی سی سوسپانسیون و هم خمیر پی وی سی تولید شوند.

 

سرمایه گذاری مورد استفاده در تولید فیلم و ورق

تولید فیلم و ورق از جمله محصولاتی است که نیاز به سرمایه گذاری بالا و دانش فنی بالایی دارد. شروع تولید این محصول بدون دانش فنی و تحقیق و توسعه می‌تواند با ضایعات بالایی همراه شده و چالش‌های بسیاری همراه داشته باشد. خطوط تولید ورق پی وی سی از نوع سه غلتکه از محدوده قیمت 200هزار دلار شروع شده و برای خطوط کلندرینگ میزان سرمایه گذاری در محدوده 1 میلیون دلار خواهد بود.

 

فرمولاسیون فیلم و ورق پی وی سی

فرمولاسیون فیلم و ورق پی وی سی شامل مواد اولیه پی وی سی، کمک فرآیند، استابلایزر پی وی سی، روان کننده، اصلاح کننده ضربه، فیلر، براق کننده، پیگمنت و ... می‌باشد. انتخاب نوع گرید افزودنی‌ها به ضخامت فیلم، نوع فرآیند، کاربرد نهایی و ... بستگی دارد.

روان کننده نقش مهمی در فرآیند و قالبگیری ورق و فیلم دارد و باید با استابلایزر حرارتی سازگار باشد روان کننده‌ها استری از جمله روان کننده‌های مهم در تولید فیلم و ورق هستند. استابلایزر حرارتی با توجه به کاربرد نهایی انتخاب می‌شوند. استابلایزر قلع، باریم/روی، استابلایزر سرب/باریم، کلسیم/ری از مهم ترین پایدارکننده‌ها در تولید فیلم و ورق هستند.

کمک فرآیند از دیگر افزودنی‌های مهم در تولید فیلم و ورق هستند. کمک فرآیند در تولید شدن یک ورق و فیلم با ضخامت یکنواخت و سطح براق و یکنواخت تاثیر بسیاری دارد.

 

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی k57-k65 100
استابلایزر قلع-اکتیل مرکاپتاید 2.0-3.0
اصلاح کننده ضربه اکریلاتی  4.0-6.0
الکل چرب 0.4-1.0
روان‌کننده اسیدچرب 0.5-1.0
پلی‌اتیلن وکس اکسید شده 0.1-0.2
آنتی UV 0.3-0.5

 

فرمولاسیون فیلم دمشی

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی k57-k65 100
استابلایزر قلع-اکتیل مالئات 2.5-3.0
کمک فرآیند اکریلاتی 1.0-2.0
اصلاح‌کننده ضربه 4.0-8.0
روغن سویا اپوکسی 1.0-2.0
پلی گلیسرول استرهای اسیدچرب 0.5-1.0
زنجیربلند وکس استری 0.4-0.6
زنجیر کوتاه وکس استری 0.1-0.4
پلی اتیلن وکس اکسید شده 0.1-02

 

فرمولاسیون فیلم پی وی سی سخت

 

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی K57-K60 100
کمک فرآیند اکریلاتی 0.5-1.0
اصلاح‌کننده ضربهMBS 4.0-10.0
روغن سویا اپوکسی 1.0-4.0
روان‌کننده خارجی پایه استر 0.2-0.6
رنگدانه‌ها x.y phr
استابلایزر وان‌پک-کلسیم/زینک 2.0-4.0
گلیسریل اولئات استر 0.5-1.0
استئاارت کلسیم 0.1-0.4

 

 

فرمولاسیون پروفیل شفاف برای فضای باز

 

نوع ماده دوزمصرف بهphr
پی‌وی‌سی K57-K60 100
اصلاح‌کننده ضربه اکریلاتی MBS 4.0-12.0
استابلایزر وان‌پک کلسیم/زینک 3.0-5.0
کمک فرآیند اکریلاتی  0.5-2.0
روان‌کننده خارجی 0.2-1.0
روان‌کننده داخلی 0.3-0.6

 

فرمولاسیون فیلم شیرینک نیمه شفاف جهت بسته بندی غذایی

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی 100
نرم‌کننده 5.0-10.0
اصلاح‌کننده ضربه ABS 3.0-5.0
اصلاح‌کننده ضربه CPE 3.0-5.0
روغن‌سویا اپوکسی 2.0-1.0
استئارات بوتیل  0.2-1.0
استابلایزر وان‌پک کلسیم/زینک 2.0-4.0

 

 

فرمولاسیون کابل

سیم و کابل پی وی سی (PVC wire and cable) یکی از محصولات مهم تولید شده از پی وی سی نرم است که در ساختمان سازی، خودروسازی و صنایع الکترونیک به شکل گسترده ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. پی وی سی به علت داشتن خواص خوب از جمله پایداری حرارتی، عایق الکتریکی، دوام بالا، شکل پذیری خوب، مقاومت در برابر آب، اشتعال پذیری پایین به عنوان یک مواد اولیه مناسب برای تولید سیم و کابل محسوب می‌شود. از پی وی سی هم برای عایق سیم (insulation) و هم غلاف سیم و کابل (sheathing) استفاده می‌شود.

 

انواع سیم و کابل پی وی سی

سیم و کابل پی وی سی به دو نوع اصلی کابل ثابت (Fixed Laying) و کابل متحرک (Flexible Application) تقسیم بندی می‌شوند. با توجه به نوع کاربرد و شرایط استفاده ( بیشترین و کمترین دمای قابل استفاده) سیم و کابل‌ها به چهار دسته کلی تقسیم بندی می‌شوند.

سیم و کابل دما پایین یا Cold Resistant

این نوع کابل‌ها برای کاربردهای مورد استفاده در محیط سرد و خارج از ساختمان طراح شده اند. در حالت ثابت در دمای مفنی 40 تا مثبت 70درجه سانتی گراد و در حالت متحرک در دمای منفی 20 تا مثبت 70 درجه سانتی گراد تحمل حرارتی دارند.

سیم و کابل دما بالا یا  Heat Resistant

این کابل‌ها اصطلاحا دما بالا گفته می‌شوند که در برخی گریدها قابلیت تحمل دما در مدت زمان کوتاه به میزان 150 درجه سانتی گراد را نیز دارند. کابل‌های ثابت دما بالا در محدوده منفی 40 تا مثبت 90 درجه سانتی گراد قابل استفاده بوده و کابل متحرک در محدوده مثبت 5 تا مثبت 90 درجه قابل استفاده است.

 

فرمولاسیون سیم و کابل پی وی سی

سیم و کابل پی وی سی از نوع پی وی سی نرم می‌باشد. نرم کننده، روان کننده و استابلایزر از مهم ترین افزودنی‌های مورد استفاده در این محصول هستند.

نرم کننده عمومی مورد استفاده در سیم و کابل از نوع DOP  بوده، نرم کننده مورد استفاده برای دمای بالا TOTM  و نرم کننده مورد استفاده برای دمای کم DOA  است.

استابلایزرهای پی وی سی مورد استفاده برای کابل عمدتا از پایه سرب می‌باشند. برای کابل‌های عمومی از استابلایزرهای داخلی استفاده شده و برای تولید کابل دما بالا عمدتا از استابلایزر وارداتی استفاده می‌شود.

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی وی‌سی k70-k71 100
نرم‌کننده فتالات-آدیپات 80-100
فیلر 200-400
روغن سویا اپوکسی 0.0-10.0
پارافین وکس و پلی اتیلن وکس 0.0-6.0
وکس استری 0.0-6.0
استابلایزر وان پک کلسیم/زینک 5.0-10.0

 

فرمولاسیون کفپوش فوم پی وی سی

نوع ماده  دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی k65-k70-paste 75-100
پی‌وی‌سی اکستندر k65-k70 0-25
عامل فوم‌زا 2.0-5.0
نرم‌کننده فتالات 40-60
پایدارکننده‌های پتاسیم/زینک 2.0-3.0

 

 

فرمولاسیون کفپوش پی وی سی-Top coat

 

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی k65-k70-paste 70-100
پی‌وی‌سی اکستندر k65-k70 30-0
نرم‌کننده فتالات 30-35
نرم‌کننده BBP 10-15
روغن سویا اپوکسی 0.0-3.0
آنتی UV 0.0-0.6
پایدارکننده‌های باریم/زینک 2.0-3.0

 

فرمولاسیون ورق رنگی پی وی سی

 

نوع ماده دوزمصرف به phr
پی‌وی‌سی K57-K60 100
کمک فرآیند اکریلاتی 1.0-2.0
اصلاح‌کننده ضربه 4.0-6.0
فیلر 3.0-8.0
دی‌اکسید تیتانیوم 1.0-5.0
رنگدانه x.y phr
استابلایزر قلع-اکتیل مرکاپتاید 1.0-2.0
روغن سویا اپوکسی 1.0-2.0
روان‌کننده داخلی 0.5-1.5
روان‌کننده خارجی 0.5-1.0

 

فرمولاسیون گرانول پی وی سی

گرانول پی وی سی نوعی مواد اولیه پی وی سی است که عمدتا برای تولید سیم و کابل، زیره کفش، شلنگ، اتصالات، برخی قطعات تزریقی و... تولید می‌شود. به طور کلی در فرآیند تولید بسیاری از محصولات می‌توان ابتدا مواد اولیه را به صورت گرانول درآورد و بعد وارد فرآیند تولید کرد، با این حال تولید با گرانول در بیشتر محصولات پی وی سی از جمله لوله، پروفیل، ورق، فیلم و... متداول نیست و تنها در برخی محصولات و بخصوص سیم و کابل، زیره کفش و شلنگ متداول است.

گرانول تولید در صنعت پی وی سی عمدتا از نوع نرم می‌باشد. و تنها برای محصولات محدودی از جمله برخی لوله‌ها، اتصالات و قطعات تزریقی تولید با گرانول سخت دیده می‌شود.

به طور خلاصه محصولاتی که از گرانول تولید می‌شود موارد ذیل می‌باشند.

سیم و کابل

پروفیل نرم

پروفیل سخت فنی و با قطر کم

برخی لوله‌های سخت با قطر کم

برخی فیلم‌ها در تولید اکستروژن دمشی

لوله هلی فلکس

لوله برق

 

نحوه تولید گرانول پی وی سی

گرانول پی وی سی هم با دستگاه غیر همسوگرد کونیکال و هم پارالل قابل انجام است. مواد اولیه پی وی سی و افزودنی‌ها پس از میکس در توربو میکسر یا میکسر آرام گرد وارد اکستروژن شده و پس از طی مراحلی قالبگیری و برش داده شده و آمده مصرف می‌شود. مستربج پی وی سی از نظر فرآیند تولید مشابه با گرانول است و تنها تفاوت آن نوع ترکیبات فرمولاسیون است. مستربچ‌های متداول در صنعت پی وی سی عمدتا مستربچ رنگی می‌باشند.  

 

 

 

 

 

فرمولاسیون پلاسیتزول پی وی سی

پلاستیسول پی وی سی در کاربردهای متنوعی از جمله کفپوش، پوشش الیاف، جوهر، پوشش دهی فلزات یا dipping، چرم مصنوعی، کاغذ دیواری و درزگیر خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد. پی وی سی مورد استفاده برای تولید پلاستیزول عمدتا از نوع پی وی سی امولسیون یا پی وی سی میکروسوسپانسیون است.

ویژگی مهم پلاستیزول یا خمیر پی وی سی

داشتن رنگ جذاب: براقیت پی وی سی خمیر سبب شده تا رنگ‌های مورد استفاده در پلاستیزول از جذابیت بالایی برخوردار شوند. و همین موضوع پلاستیزول را برای کاربردهایی چوب چاپ روی لباس و جوهر ایده آل کرده است.

لمس خوب: نرم و لطافت پلاستیزول پی وی سی بالا است و برای کاربرد استفاده به عنوان پوشش فلز، تولید دستگیره، مبلمان و وسایل ورزشی و اسباب بازی مناسب است.

مقاومت الکتریکی خوب: مقاومت الکتریکی خوب پلاستیزول سبب شده تا در برخی کاربردها به عنوان غلاف عایق الکتریکی نیز استفاده شود.

مقاومت شیمیایی و خوردگی خوب: خمیر پی وی سی در برابر طیف گسترده ای از مواد شیمیایی مقاوم می‌باشد.

توانایی ماسک شدن: پی وی سی پلاستیزول از جمله موادی است که از آن می‌توان به عنوان ماسک  (Masking)استفاده نمود.

 

مواد تشکیل دهنده پلاستیزول پی وی سی

فرمولاسیون پلاستیزول پی وی سی به شکلی است که در حالت مایع یا محلولی بوده در نتیجه خواص رئولوژی آن در فرآیند تولید و کیفیت نهایی محصول از جمله ویژگی ظاهری آن اثر زیادی دارد. انتخاب نرم کننده، پایدارکننده حرارتی ( استابلایزر) و فیلرها از جمله افزودنی‌های مهم در تولید خمیر پی وی سی هستند. همچنین حلال‌ها، مواد کنترل کننده ویکسوزیته و... نیز در فرمولاسیون پلاستیزول مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در مورد پلاستیزول‌های فوم عوامل فوم زا، اکسپندرها، ترکیبات فعال کننده، کمک فرآیند فوم و ... نیز در ایجاد فوم یک دست نقش دارند.

 

ثبت نظر


( نظر خود را درباره این مقاله ثبت نمایید )

هفت روز هفته، 24 ساعت شبانه روز پاسخگوی شما هستیم.
© 2024 polyno All Right Reserved