اسید استئاریک چیست؟ انواع و کاربردها

03 آبان 1403 ساعت 11:59

جهت درخواست واردات انواع محصولات پلیمری با ما در تماس باشید.

✈️🚢پلینو با دارا بودن واحد مستقر در چین و ترکیه امکان واردات انواع کالا و انجام صفر تا صد آنرا فراهم نموده است.⚙️

اسید استئاریک یک اسید چرب اشباع شده ۱۸ کربنی می‌باشد. این ماده بطور طبیعی در چربی حیوانی و چربی گیاهی یافت می‌شوند و به طور معمول ظاهری سفید رنگ و واکس مانند دارد. اسید استئاریک کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف از جمله آرایشی، صابون سازی، شوینده، لاستیک و پلاستیک دارد. در این مقاله از سایت پلینو به بررسی اسید استئاریک و کاربردهای آن پرداخته می‌شود. 

 

اسید استئاریک

اسید استئاریک چیست؟

اسید استئاریک نام دیگری برای اسید چرب ۱۸ کربنی اکتادکانوئیک با فرمول شیمیایی CH3(CH2)16COOH  وزن مولکولی ۲۷۳ و دما ذوبی در حدود ۶۵ تا ۶۹ درجه سانتی گراد می‌باشد. این اسید چرب به صورت گلیسرول استر در چربی حیوانی و گیاهی یافت می‌شود. در واقع یکی از فراوان ترین اسیدهای چرب در چربی حیوانی ( در حدود ۳۰ درصد) استئاریک می‌باشد این درحالی است که فراوانی آن در چربی گیاهی (به جزء کره کاکائو و شی باتر که در حدود ۲۸ تا ۵۵ درصد از این ماده را دارند) تنها ۵ درصد می باشد.

این اسید چرب غیر سمی بوده و زیست سازگار می‌باشد. از نظر ساختار شیمیایی یک سر قطبی دارد که با کاتیون فلزی پیوند برقرار میکند و زنجیره غیر قطبی آن در حلال آلی حل می‌شوند. نمک‌های این اسید و استر آن به نام استئارات و تری گلیسیرید حاصل از سه مولکول اسید استئاریک به نام استئارین شناخته می‌شود.

اسید استئاریک طی یک فرآیند شیمیایی شامل جداسازی و هیدوژناسیون از چربی و روغن های حیوانی و یا گیاهی تهیه می‌شود. اسید استئاریک صنعتی عموما ترکیبی از اسید استئاریک و پالمتیک اسید است که درصد اجزا بسته به منبعی که از آن تهیه شده است، متفاوت خواهد بود. 

 

نحوه تولید اسید استئاریک:

در صنعت اسید استئاریک را از روش‌های متنوعی تهیه می‌کنند. صابونی کردن تری گلیسیردها و سپس تقطیر آنها یکی از روش‌های تهیه اسید استئاریک است. همچنین این ماده از هیدروژنه کردن اسید اولئیک نیز قابل تهیه است.

 

کاربرد استئاریک اسید در صنعت

اسید استئاریک و مشتقات آن در کاربردهای گسترده ای از جمله صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی و صنایع پلیمر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

کاربرد اسید استئاریک در صنایع غذایی

اسید استئاریک در صنایع غذایی با شماره E570 شناخته شده و در محصولات مختلفی از جمله ژلاتین، پودینگ، آبنبات و ... یافت می‌شود.

 

کاربرد اسید استئاریک در صنایع آرایشی و بهداشتی

اسید استئاریک و مشتقات آن از جمله استئارات فلزی، گلیکول دی استئارات و... در ساخت انواع کرم، شامپو، صابون و سایر محصولات آرایشی مورد استفاده هستند.

 

کاربرد اسید استئاریک در صنعت پلاستیک

قیمت پایین، سمی نبودن، کارایی بالا سبب شده اسید استئاریک و مشتقات آن یکی از پر کاربرد ترین روان کننده ها در پلیمر می باشند. اسید استئاریک به عنوان یک افزودنی پلیمری پر کاربرد شناخته شده و در قالبگیری تزریقی پلاستیک‌ها و همچنین تولید محصولات پی وی سی کاربرد گسترده ای دارد. اسید استئاریک در کنار استابلایزرهای حرارتی خاصیت هم افزایی دارد و از طرفی مشتقات صابونی آن از جمله کلسیم استئارات و زینک استئارات در ساخت استابلایزر حرارتی استفاده می‌شوند. این ماده جهت پوشش دهی فیلرهایی چون کربنات کلسیم استفاده می‌شود. فیلر پوشش داده شده دارای خواص بهتری از جمله پراکندگی بهتر و کلوخه شدن کمتر در فرآیند تولید می‌باشد.

 

کاربرد مشتقات اسید استئاریک در صنعت پلاستیک

صابون های فلزی اسید استئاریک از واکنش این ماده با اکسید یا هیدروکسید فلزی حاصل می‌شوند. صابون های فلزی متداول در صنعت پلاستیک استئارات کلسیم – سرب – روی و منیزیم هستند. این صابون های فلزی علاوه بر خاصیت روان کنندگی از خاصیت پایدارکنندگی حرارتی نیز برخوردار بوده و به عنوات ترکیبات سازنده بسیاری از استابلایزرهای حرارتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

انواع صابون فلزی

استئارات کلسیم:

استئارات کلسیم دما ذوبی در حدود ۱۸۰ درجه سانتی گراد دارد و میزان روان کنندگی خارجی آن کمتر و تا حدی خاصیت روان کنندگی داخلی دارد. این ماده  سبب کاهش زمان فیوژن می‌شود در حالی که بر روی فشار و گشتاور اکستروژن تاثیر چشم گیری ندارد.

 

استئارات روی:

استئارات روی دما ذوبی در حدود ۱۳۰ درجه سانتی گراد دارد. عملکرد استئارات روی بیشتر شبیه روان کننده خارجی است و سبب تاخیر زمان فیوژن و کاهش فشار و گشتاور اکستروژن می‌شود.

 

استئارت سرب خنثی:

استئارات سرب خنثی از نظر خواص روان کنندگی و تاثیر آن بر فرآیند مشابه با استئارات روی است اما خواص پایدارکنندگی حرارتی آن متفاوت می‌باشد.

 

استئارات سرب دو بازیک:

عملکرد روان کنندگی استئارات سرب دو بازیک بیشتر شبیه به استئارات کلسیم است تا استئارات سرب خنثی! و خواص پایدارکنندگی آن نیز متفاوت است.

ثبت نظر


( نظر خود را درباره این مقاله ثبت نمایید )

هفت روز هفته، 24 ساعت شبانه روز پاسخگوی شما هستیم.
© 2024 polyno All Right Reserved